Śniadanie i drugie śniadanie to najważniejsze posiłki dla dziecka w ciągu dnia. Istotny tutaj jest nie tylko ich skład, ale także sposób, w jaki je podajemy. A tym bardziej, kiedy mamy do czynienia z niejadkiem, którego trudno zachęcić do jedzenia. Dlatego podsuwamy Wam garść inspiracji, obok których żaden mały głodomór nie przejdzie obojętnie.

Bajkowe kanapki to prosta droga do serca małego niejadka. Pięknie podane przekąski i ulubiony bohater z bajki lub gry zachęcą do jedzenia, a przy tym sprawią ogromną radość.

Składniki:
– 2 kromki chleba tostowego
– 2 plastry schabówki w przyprawach Masarnia u Józefa #JBB
– 2 plastry żółtego sera
– serek śmietankowy
– kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:
1. Z chleba tostowego wytnij uszy oraz buzię niedźwiadka.
2. Chleb przyłóż jako szablon do plastrów sera i schabówki, a następnie wytnij buzię i uszy.
2. Chleb tostowy posmaruj serkiem śmietankowym, ułóż kolejno schabówkę oraz żółty ser.
3. Oczy, nosek oraz buzię niedźwiadka stwórz z czarnych oliwek.

Every day I’m muffin’! Tym dźwięcznym wstępem chcemy Was zaprosić na drugie śniadanie, na którym wystąpią muffiny w słonej wersji. Oczywiście pierwsze skrzypce gra tutaj kabanos, ale żwawo asystują mu ser feta i pomidory. Nie sposób przejść obojętnie obok takiego koncertu smaków!

Składniki:

– kabanosy bankietowe #JBB

– pomidorki koktajlowe

– ser feta

– 2 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 jajko

– 1/2 szklanki oleju

– 1 szklanka mleka

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Składniki mokre połącz ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj.
  2. Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki, a fetę w grubszą kostkę.
  3. Gotową masę wylej na papilotki, poukładaj w nich kawałki kabanosów, pomidorków i sera fety, a następnie piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Gdzie można zabrać ze sobą koszyk? Oczywiście na piknik, na zakupy, na grzyby… albo na śniadanie! A jeśli jest wypełniony takimi smakowitymi dodatkami, to nie pozostaje nic innego, jak tylko pałaszować do ostatniego okruszka!

Składniki:

– pierś gotowana drobiowa #JBB

– 4 jajka

– cebula czerwona

– sól, pieprz

– ser mozzarella mini

Sposób przygotowania:

  1. Pierś gotowaną pokrój w plastry. Do formy do muffinek (do każdego otworu) włóż po jednym plastrze piersi i kulce mozzarelli.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Do wcześniej przygotowanych koszyczków wlej po 1 jajku i włóż kilka kawałków cebuli.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Koszyczki zapiekaj przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.