Kilka słów o czosnku niedźwiedzim.

Jest to wspaniała roślina, która w Polsce rośnie dziko.

Oczywiście także można tę roślinę hodować.

Kwitnie od kwietnia do maja i wydziela charakterystyczny czosnkowy zapach.

W Polsce roślina objęta częściowa ochroną.

Czosnek niedźwiedzi jest antyseptyczny i bakteriobójczy, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie działa na pracę serca i układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Oczywiście działa także, jak zwykły czosnek, czyli stosowany jest przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, itd…

Pobudza także wydzielanie soków trawiennych w żołądku, regulując procesy trawienia.

Z racji na antyseptyczne właściwości możemy stosować go w opatrunkach, to zagadnienie opisałem tutaj: http://outriderbushcraft.blogspot.com/2016/03/bushcraft-zielona-apteczka-skaleczenia.html

Najzdrowsze są liście, które zbieramy od marca do maja.

Liście możemy zaprawiać w słoikach, kisić, smażyć, mrozić, suszyć, itd… .

Przepisów w sieci można znaleźć dziesiątki.

Podam Wam jeden z najprostszych który stosuję.

Zebrane liście myję pod bieżąca woda, kroję bardzo cienko, wkładam warstwami do słoików.

Jak wyglądają warstwy…

Na spód kładę pocięty czosnek, leję łyżeczkę oliwy z oliwek bądź oleju, dodaję szczyptę soli i szczyptę pieprzu, później kolejne warstwy dokładnie tak samo.

Na końcu wszystko ubijam ręką.

Zachęcam ponieważ dobrze zaprawione rośliny można spożywać cały rok a jej właściwości są wspaniałe.