Data ważności

Pierwszą rzeczą na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest data ważności. Na etykietach spożywczych, co widać tutaj: xmart.pl/system-etykietowania-2/ możemy spotkać różne określenia terminu przydatności, które nie oznaczają tego samego. Chodzi o „Najlepiej spożyć przed…” i „Termin przydatności do spożycia…”, które wbrew pozorom nie są one równoznaczne. Pierwsze z nich informuje nas o tym, do jakiej daty produkt zachowuje swoje właściwości, ale nie oznacza, że po upływie terminu musimy go wyrzucić do kosza. Zazwyczaj nadaję się on do konsumpcji, jednak producent nie zagwarantuje nam, iż właściwości produktu są pełnowartościowe. Trzeba liczyć się z tym, że im więcej czasu upłynęło, tym produkt do spożycia nadaje się coraz mniej. Przy drugim określeniu powinniśmy zachować czujność. Powinniśmy uważać szczególnie na produkty krótkoterminowe takie jak nabiał czy mięso, ponieważ po upływie daty ważności produkt nie nadaje się do spożycia, ponieważ naraża nas na problemy zdrowotne.

Skład

Lista produktów prezentowana jest w kolejności malejącej w stosunku do masy czyli od tego składnika którego jest najwięcej. Podawanie wykazu składników nie dotyczy produktów jednoskładnikowych takich jak cukier czy sól. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na konserwanty i skrót ‘E’, który wszystkim kojarzy się źle. Warto wiedzieć, że nie wszystkie E oznaczają konserwanty. Substancje konserwujące mogą być umieszczone na etykiecie swoją pełną nazwą np. azotan potasu czy benzoesan sodu. Mogą one wpływać negatywnie na zdrowie, dlatego powinniśmy używać produktów które mają krótki termin przydatności.

Wskaźnik GDA

GDA  to skrót od Guideline Daily Amount i oznacza dzienne zapotrzebowanie na energie oraz zalecane dziennie spożycie składników dla przeciętnego człowieka. To bardzo ważne informacje jeśli jesteś na diecie, ponieważ produkt light który powinien mieć mniej tłuszczu niż produkt ‘normalny’ często ma go więcej, a produkty bez cukru mogą zawierać dużo węglowodanów. Świadomość czym jest GDA pozwoli nam na swobodne korzystanie z informacji zawartych na etykiecie, dzięki czemu będziemy mogli kontrolować nasze żywienie.