Zbliżają się pierwsze wyczekiwane święta w roku – nie tylko dlatego, że są wyjątkowe, ale też dlatego, że w dobie pandemii wspólne celebrowanie chwil zyskało jeszcze większe znaczenie, niż kiedykolwiek wcześniej. W poszukiwaniu wielkanocnych smakołyków zaglądamy do kuchni JBB Bałdyga.
Wielkanoc to czas pielęgnowania tradycyjnych zwyczajów, takich jak: malowanie pisanek, pieczenie mazurków i bab, niedzielne śniadanie wielkanocne, przygotowane ze święconki czy polewanie się wodą w wielkanocny poniedziałek. To także czas, kiedy na naszych stolach królują przede wszystkim jajka, śledzie, wędzonki, kiełbasy oraz pasztety. Mimo różnorodności smaków i potraw, trudno dogodzić wszystkim, zwłaszcza naszym najmłodszym domownikom. Jak zachęcić niejadków do skosztowania wielkanocnych specjałów? W tym artykule przygotowaliśmy inspiracje kulinarne, w których na pewno znajdziecie coś dla siebie i swoich pociech.
Wielkanoc pod znakiem Zajączka
Dzieci kojarzą Wielkanoc z malowaniem pisanek, słodkim barankiem, ale też z upominkami od Zajączka. Czy w tym roku przyniesie dużo pysznych czekoladowych jajek? Oczekiwanie na pewno umili ten przyjazny jegomość z długimi uszami – a może nawet pomoże znaleźć jakieś słodkości. Szybko, szybko, bo pokica z talerza do czyjegoś brzucha!
Składniki:
- szynka biebrzówka Masarnia u Józefa JBB Bałdyga
- ser gouda w plastrach
- szczypiorek
- serek śmietankowy puszysty
- rzodkiewka
- chleb pełnoziarnisty
- oliwka czarna
- ugotowane jajko
Sposób przygotowania:
- Kromkę chleba posmaruj serkiem śmietankowym i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
- Z plastra biebrzówki wykrój koło, z plastra sera żółtego wykrój mniejsze koło i ułóż kolejno na kromce.
- Uszy wytnij z wędliny i sera i włóż pod plaster szynki.
- Pyszczek wykonaj z dwóch plastrów rzodkiewki, a nos i wąsy ze szczypiorku.
- Oczy wykrój z białka jajka i z oliwki.
Poziom trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: 7 minut
Jajka na twardo, a może na wesoło?
Ta przekąska na pewno przypadnie do gustu małym smykom, które niechętnie sięgają po jedzenie. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, smaczna ale też ciekawie przygotowana. Bo czy można się oprzeć tym wesołym kurczakom?
Składniki:
- 100 g filetu wędzonego z indyka JBB Bałdyga
- 6 jajek
- 100 g sera żółtego
- kilka łyżek majonezu
- 1 ugotowana marchew
- czarne oliwki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek.
2. Przekrój na pół, następnie delikatnie wyjmij żółtka. - Ser i indyka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Żółtka rozetrzyj widelcem, dodaj kilka łyżek majonezu, żółty ser oraz indyka.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie połącz.
- Białka jajek nadziej pastą i przystrój marchewką oraz oliwkami, tworząc kurczaczki.
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 40 minut
Mamy też coś ciekawego dla starszych – sałatkę z szynką i jajkiem. Połączenie wędliny, jajek, pysznego sosu i prażonego sezamu to smaczna alternatywa dla tradycyjnych dań.
Składniki:
- 100 g fileta wędzonego z indyka JBB Bałdyga
- sałata lodowa
- 4 jajka
- 50 g żółtego sera
- 6 pieczarek marynowanych
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki sezamu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a następnie przekrój na pół.
- Sałatę lodową pokrój w paski, a filet z indyka i żółty ser pokrój w słupki. Pieczarki marynowane pokrój w plasterki.
- Po przygotowaniu składników upraż sezam na suchej patelni.
- Potem wymieszaj sałatę, filet z indyka, ser, pieczarki i jajka.
- Majonez połącz z jogurtem oraz chrzanem, dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę polej sosem, delikatnie przemieszaj, posyp sezamem.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Pomysły na smaczne przekąski to nasza specjalność. Więcej inspiracji można znaleźć na naszej stronie z przepisami: https://przepisy.jbb.pl/category/swiateczne
Smacznej Wielkanocy!
Zostaw komentarz