Kapusta głowiasta to warzywo bardzo popularne w polskiej kuchni. Mało kto wyobraża sobie domowy jadłospis bez gołąbków, bigosu, kapuśniaku, kapusty zasmażanej, czy pierogów z kapustą i grzybami. Zanim jedna dorodne i wyrośnięte główki trafią do sprzedaży, roślinę należy odpowiednio hodować. Jak uprawiać kapustę i czym ją nawozić, by otrzymać duży plon o wysokiej jakości?

Wymagania w zakresie uprawy

Kapustę głowiastą białą można sadzić z rozsady lub poprzez siew nasion bezpośrednio na pole. Pierwsza metoda jest bardziej popularna, a stosuje się ją zarówno dla wczesnych, jak i późnych odmian rośliny. Gleba pod uprawę kapusty powinna być żyzna i łatwo się nagrzewać. Warzywo dobrze rośnie na wilgotnym podłożu o pH 6,5-7,5, czyli obojętnym w stronę zasadowego, dlatego przed zasadzeniem warto zbadać, jaki jest odczyn gleby. Kapusta jest dość odporna na przymrozki, ale optymalna temperatura do uprawy tej rośliny mieści się w przedziale 15 – 20 C.

O czym należy pamiętać?

Kapusta głowiasta źle reaguje na obecność dużej ilości wody, dlatego powinna być sadzona na podłożu bez tendencji zalewowych. Odczyn gleby również ma duże znaczenie, ponieważ kiła kapusty – jedna z najgroźniejszych chorób tego warzywa, rozwija się w środowisku kwaśnym. By zapobiec wystąpieniu tego schorzenia, można przeprowadzić odkwaszanie podłoża, czyli zmienić jego pH poprzez stosowanie nawozów. Ważne jest również, by gleba zawierała odpowiednią ilość wapnia odżywczego, by ustrzec warzywo przed chorobą zamierania brzegów liści (tipburn).

Nawożenie kapusty

Do ochrony oraz wsparcia uprawy kapusty stosuje się nawożenie posypowe z wykorzystaniem azotu, fosforu i potasu. Glebę odkwasza się za pomocą wapnia często wzbogacanego o dodatkowe składniki. Popularnym zabiegiem, który stosuje się po rozsadzeniu kapusty, gdy roślina wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na makro i mikroskładniki, jest dokarmianie dolistne. O nawozach dla kapusty głowiastej: białej, czerwonej i włoskiej można przeczytać na stronie: arkop.pl.

Dobra kapusta ma duże, cienkie i chrupkie liście, a po poszatkowaniu długo zachowuje swoją barwę. Zdrowe i ładne główki cieszą się największym powodzeniem wśród klientów, dlatego warto zadbać o każdy aspekt uprawy tego warzywa.