Premier zapewnia, że matury zostaną przygotowane w bardzo profesjonalnie. Mateusz Morawiecki mówił o tym podczas wywiadu udzielonego kanałowi „MaturaToBzdura.TV” w serwisie YouTube. Przypominamy, że matury rozpoczną się 8 czerwca, a egzamin ósmoklasisty – 16 czerwca. Prezes Rady Ministrów zachęca o oglądania rozmowy. – „Dla wszystkich, którzy są zainteresowani tematem matur i edukacji w czasach koronawirusa, polecam moją rozmowę z prawdziwym znawcą tematu Adamem Drzewickim z popularnego kanału MaturaToBzdura” – zaprasza Premier Morawiecki. – „Poza sprawami bieżącymi: szkołą, nauką, tarczą antykryzysową, Adam w sprytny sposób próbował sprawdzić moją wiedzę matematyczną i ekonomiczną. Jeśli jesteście ciekawi, jak mi poszło, poświęćcie kwadrans na zobaczenie naszej rozmowy?” – pyta szef polskiego rządu.

Marketing i reklama. – „I oczywiście udostępniajcie ją dalej dla wszystkich zainteresowanych” – prosi w mediach społecznościowych Premier Morawiecki i płaci za link sponsorowany reklamujący wywiad na Facebook’u. Nie bym był przeciwny takie formie promocji, ale zastanawiam komu jeszcze Mateusz Morawiecki płaci i za co? Czy przekroczyliśmy już rubikon i wszystkie granice absurdu? Gdzie w tej sytuacji jest transparentność? W dodatku warto zapytać, czy można reklamować za publiczne pieniądze prywatny kanał z YouTube? Przecież tak de facto, to wszyscy zapłacimy za tego typu działania! Warto też przypomnieć, że Prezydent USA przyjął inną taktykę i wydał specjalne zarządzenie, które odcina od rządowych funduszy wydawców mediów społecznościowych (czytaj więcej). Polska, to jednak nie Ameryka!

Pomimo wszystko zachęcam do obejrzenia tej rozmowy z Premierem Moraiweckim.

Foto: Adam Guz/KPRM